Fjällröding
Ingredienser
Citronett
- 2 msk citron, pressad
- 1 tsk citronskal, rivet
- 1 tsk dijonsenap
- 0,5 dl olivolja
- 1 krm salt
- 1,5 krm svartpeppar, nymalen
Surdegskrutong
- Levain (ljust surdegsbröd), 1/4 till 4 port
- 2 msk olivolja
- 4 krm havssalt
Balsamicoreduktion
- 1 dl lagrad balsamvinäger
- 1 dl socker
Kantareller med bönor
- 400 g kantareller, rensade
- 400 g brytbönor
- 1 schalottenlök, hackad
- 100 g smör
- 4 msk olivolja
- 0,5 msk salt till att koka bönorna
- flingsalt
- vitpeppar, på kvarn
- Röding
- 4 rödingfiléer
- 2 krm salt
- 2 msk rapsolja
- vitpeppar, från kvarn
Gör så här
Citronett
- Vispa ihop citronsaft, skal och senap. Vispa ner oljan i en fin stråle, smaka av med salt och peppar.
Surdegskrutong
- Sätt ugnen på 225 grader
- Skiva 4 stora tunna skivor av Levainen. Lägg skivorna på ett ugnsgaller.
- Salta med flingsalt och ringla olivolja på brödet.
- Sätt in brödet i ugnen i 5-10 minuter.
Balsamicoreduktion
- Lägg balsamvinäger och socker i en kastrull. Koka upp och låt koka några minuter.
- Häll upp i skål och låt svalna.
Kantareller med bönor
- Sätt på en kastrull med vatten, tillsätt saltet.
- Dela bönorna i 3-4 cm stora bitar. Lägg ner bönorna i det kokande vattnet och låt koka i ca 3 minuter.
- Häll av bönorna i ett durkslag och låt svalna.
- Dela eventuellt kantarellerna i mindre bitar.
- Hätta upp en stor gjutjärnspanna tillsätt oljan och hälften av smöret, vänta tills smöret ”tystnat” och lägg sedan i kantarellerna. Låt steka någon minut, tillsätt sedan schalottenlöken. Stek kantarellerna gyllenbruna, salta och peppra.
Röding :
- Kontrollera att alla ben är borta. Skär bort lite i varje enda på filéerna (skär lite diagonalt) dela sedan varje filé på mitten (skär lite diagonalt).
- Salta filéerna på båda sidorna.
- Hätta upp en gjutjärnspanna ordentligt, tillsätt rapsoljan och lite salt. Stek filéerna med skinnsidan neråt, låt de ligga ganska länge, de ska bli ”gyllensvarta”.
- Salta och peppra. Vänd filéerna och låt steka 20 sekunder på köttsidan.
- Lägg filéerna på en långpanna.
Vid servering:
- Lägg in filéerna i ugnen på 200 grader.
- Värm kantarellerna och blanda i bönorna.
- Lägg kantarellblandningen på varsin krutong och lägg den på tallriken. Rippla lite av balsamico reduktionen över svampen.
- Lägg även filéerna på tallriken och servera citronetten i varsin liten skål på tallriken